ACTUEEL

Nieuwe aanpak mondzorg ouderen

Het is slecht gesteld met de mondgezondheid van ouderen. Om hier verbetering in te brengen bundelen de beroepsvereniging van tandartsen KNMT, de Stichting Bijzondere Tandheelkunde, ACTA, de Vrije Universiteit en Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) hun krachten in het project 'De mond niet vergeten!'.

Recent Nederlands onderzoek laat zien dat 80 procent van de ouderen een matige tot slechte mondgezondheid heeft bij opname in een verpleeghuis. De partijen zetten in op voorlichting, scholing en samenwerking tussen mondzorgprofessionals, huisartsen, thuiszorg en mantelzorgers. Voor een betere mondgezondheid én een beter welzijn van ouderen, zo meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Weinig mensen beseffen hoe ernstig de gevolgen van slechte mondzorg kunnen zijn. Naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot longontsteking en hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en ook tot snellere veroudering van het brein.

'De mond niet vergeten!' richt zich op kwetsbare, thuiswonende ouderen in Nederland. De initiatiefnemers werken samen met lokale zorgaanbieders. Zilveren Kruis Achmea maakt het project financieel mede mogelijk. De nieuwe aanpak wordt dit jaar getest in Amsterdam, Rotterdam en Hardenberg. Bij positieve evaluatie volgt de rest van het land in 2016.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top