ACTUEEL

Zorgplan verbetert diabeteszorg niet

De effecten van een individueel zorgplan verbeteren de kwaliteit van zorg van diabetespatiënten niet. Dit meldt onderzoeksinstituut Nivel, dat de ervaringen van diabetespatiënten met het individueel zorgplan onderzocht.

In een project waarin zelfmanagement onder diabetespatiënten moet worden versterkt, verbeterde de kwaliteit van zorg voor de patiënten met én zonder zorgplan. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de zorgverleners door scholing alle consulten inmiddels anders aanpakken, volgens het Nivel.

Ook heeft Nivel geen aanwijzingen gevonden voor een verbeterde kwaliteit van leven of meer zelfmanagement. Daar ligt in de zorg voor chronisch zieken momenteel wel de nadruk op; dus op wat zij zelf kunnen en zelf doen. Zorgverleners moeten patiënten daarbij ondersteunen en een individueel zorgplan kan hierbij helpen.

Om deze zelfmanagementondersteuning te ontwikkelen en in te voeren in de diabeteszorg in hun huisartsenpraktijken, zijn de zorggroepen Huisartsen Utrecht Stad en PreventZorg begonnen aan het pilotproject ‘Individueel zorgplan: aan de slag met zelfmanagement’. Dit doen zij in samenwerking met Vilans, Careyn en Diabetesvereniging Nederland. Zorgverleners in de praktijken kregen hiervoor een gerichte scholing.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top