ACTUEEL

Bod VGZ onvoldoende voor huisartsen

Een poging van zorgverzekeraar VGZ om een groep huisartsen die het contract met de verzekeraar nog niet heeft getekend over te halen, lijkt te mislukken. Dat meldt de NOS.

De tegemoetkomingen die VGZ in een brief aan de huisartsen doet, nemen een aantal principiële bezwaren tegen het oorspronkelijke contract onvoldoende weg.

Artsen - vooral in Noord-Limburg en Noord-Holland - weigeren het contract met de verzekeraar te tekenen, omdat hierin lagere vergoedingen zijn aangekondigd voor bijzondere verrichtingen. Ook wordt artsen gevraagd goedkopere medicatie voor te schrijven en 'VGZ-erkende' laboratoria te gebruiken.

Laboratorium en medicijnen

De huisartsen willen zelf kunnen kiezen bij welk lab zij bloed- of urineonderzoek laten doen en ze willen geen financieel belang hebben bij deze keuze. In de bonus die artsen krijgen om hun patiënten over te zetten op goedkopere medicijnen zien zij eveneens een onaanvaardbare financiële prikkel.

Die beide bonusregelingen blijven gewoon bestaan, maar huisartsen hoeven er geen gebruik van te maken, zegt VGZ nu. "Dan krijgen ze dus ook dat geld niet", zegt huisarts Kees Koolbergen uit Alkmaar. "De schoorsteen moet wel roken, maar we willen niet zo'n financieel belang hebben bij bepaalde keuzes. Er staan heel veel woorden in de brief, maar vooral dat ze het in 2016 beter willen aanpakken. Voor 2015 lijkt er weinig te veranderen."

Verzet

Het verzet tegen het contract van VGZ wordt nog gedragen door een groep van ongeveer 150 huisartsen. Huisartsen zonder contract kunnen de basale huisartsenzorg gewoon declareren bij de verzekeraar, maar het zetten van een spiraaltje, het toedienen van injecties in gewrichten en kleine operaties krijgen ze niet meer of minder vergoed. Samen is dat volgens de huisartsen goed voor ongeveer 30 procent van hun inkomsten, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top