ACTUEEL

Den Bosch begint zorgcoöperatie

In Den Bosch start een zorgcoöperatie waar inwoners terecht kunnen voor hulp bij het huishouden. Voor zover bekend is Den Bosch de eerste grote stad die een zorgcoöperatie opricht.

De gemeente Den Bosch werkt in de zorgcoöperatie samen met thuiszorgaanbieders IVT Thuiszorg, Tzorg en het Steunpunt Mantelzorg van Divers. Het rijk heeft de plannen goedgekeurd en kent de gemeente jaarlijks iets meer dan 1 miljoen euro toe. Hierdoor kan de gemeente de tarieven voor particuliere hulp bij het huishouden laag houden. De gemeente betaalt namelijk een deel van die hulp. Het andere deel betaalt de mantelzorger of particulier zelf aan de zorgcoöperatie.

Volgens de betrokken partijen is deze nieuwe vorm van huishoudelijke ondersteuning een uitkomst voor mantelzorgers die overbelast dreigen te raken. Ook inwoners met een beperking die niet in aanmerking komen voor hulp bij het huishouden uit de Wmo kunnen gebruik maken van Zorgcoöperatie Den Bosch. Een ander belangrijk doel is het behoud van werkgelegenheid van huishoudelijke hulpen.

Populair

De afgelopen jaren is het aantal zorgcoöperaties fors toegenomen, onder andere omdat het reguliere zorgaanbod verschraalt. Vooral in Noord-Brabant zijn zorgcoöperaties populair. Ze zijn er met name in kleine gemeenten, tot 20.000 inwoners, omdat er veel zorgvoorzieningen verdwijnen. Den Bosch is de eerste grote stad die een zorgcoöperatie opricht. Bram van de Langenberg van IVT Thuiszorg verwacht dat er belangstelling voor is onder Bosschenaren. "In de stad zijn mensen eenzamer. Dat hopen we met de zorgcoöperatie tegen te gaan."

Zorgcoöperatie Den Bosch wil onderzoeken of en hoe de Zorgcoöperatie een structurele vorm kan krijgen. De initiatiefnemers gaan bedenken of ze naast huishoudelijke hulp ook andere zorgdiensten aanbieden, wellicht samen met andere organisaties en zzp’ers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top