Vastgoed

Ziekenhuis Tilburg pioniert met Medisch Psychiatrische Unit

De zorgeenheid Psychiatrie op de locatie TweeSteden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft de eerste Medisch Psychiatrische Unit (MPU) ‘nieuwe stijl’ in Nederland in gebruik genomen. In de 5 miljoen euro kostende eenheid worden patiënten met een combinatie van psychische en lichamelijke klachten opgenomen of ambulant behandeld.

“De gemiddelde opnameduur op onze kliniek is maar vijftien à zestien dagen”, zegt psychiater Teijeiro Permuy. “Daarna gaan de meeste mensen naar huis en komen ze in de dagbehandeling. Dat werkt uitstekend. Vergelijk dat eens met een psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis, een PAAZ, waar een verblijfsduur van maanden gebruikelijk is.”

Het team van de MPU besteedt gelijktijdig aandacht aan zowel de psychische als de lichamelijke problemen van de patiënten. Per patiënt word na intake en screening bekeken welke behandeling het beste is voor het genezingsproces. In de nieuwbouw worden naast patiënten met zogenaamde psychosomatische klachten, zoals pijnklachten, fibromyalgie of chronische vermoeidheid ook patiënten behandeld die acute psychiatrische problemen hebben.

Eenpersoonskamers

De nieuwbouw bestaat uit twee lagen. Op de begane grond is de klinische MPU gevestigd: hier zijn een gesloten en een besloten unit met in totaal 24 eenpersoonskamers. Elke kamer heeft een eigen toilet en douche. Patiënten hebben allen een sleutel van hun eigen kamer. “Dat is een grote vooruitgang, in de oudbouw waren er vooral twee- tot vierpersoonskamers”, aldus organisatorisch zorgmanager Eef Rosmulder. “De toegangsdeur van de MPU is dicht, maar veel patiënten hebben de vrijheid om zelfstandig het gebouw te verlaten. In het gesloten gedeelte verblijven patiënten die nog niet met een bepaalde mate van vrijheid om kunnen gaan. Zij mogen alleen onder begeleiding van teamleden of familie naar buiten.”

In de MPU zijn speciale isolatiekamers gerealiseerd, voor patiënten met besmettelijke ziektes. Verder zijn er twee ’moeder en kind’- kamers. “Moeders met postnatale klachten, zoals een psychose of depressie, kunnen hier door alle voorzieningen toch contact leggen met hun kind, zonder dat er onveilige situaties ontstaan. Dat is van groot belang voor de hechting tussen moeder en kind”, aldus Teijeiro Permuy. Ook is er één zogenaamde extra beveiligde kamer (EBK) die volledig voldoet aan alle richtlijnen. Een EBK is populair gezegd de opvolger van de separeerruimte, voor als een patiënt extreem onrustig of agressief is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top