Tech

Terumo haalt spuiten van de Nederlandse markt

De fabrikant Terumo haalt spuiten waarmee problemen zijn van de Nederlandse markt. Dat meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag. Er is ook een probleem met injectienaalden van dezelfde onderneming.

Terumo heeft de toezichthouder geïnformeerd dat er inderdaad iets mis is met de spuiten. Het bedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen om het mankement te verhelpen, aldus Schippers. De Europese regelgeving in deze zaak is volgens haar correct gevolgd.

Het RIVM adviseerde deze week GGD's en ziekenhuizen om de naalden van Terumo voorlopig niet te gebruiken. Uit de naalden zou mogelijk onbedoeld epoxylijm kunnen komen. De injectienaalden worden niet van de markt gehaald.

Het RIVM onderzoekt de kwestie, die werd aangezwengeld door Dossier EenVandaag. Over drie of vier weken zal het instituut naar verwachting met zijn eerste conclusies komen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg of haar buitenlandse collega-autoriteiten hebben voor zover bekend niet eerder meldingen ontvangen over problemen met de naalden, laat Schippers weten. Terumo zegt dat de injectienaalden geen gezondheidsrisico vormen. Voor mensen die toch nog vragen hebben is sinds donderdag een gratis telefoonnummer (0800-0480) open gesteld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top