ACTUEEL

Rechter straft cardiologen na dood patiënt

Het medisch tuchtcollege bestraft drie cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis vanwege een foute diagnose, die de 16-jarige Roos Velthoven het leven kostte in 2013. Het ziekenhuis in Capelle aan den IJssel neemt zelf ook maatregelen.

Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Vakantie

Het meisje deed een fietsproef in het ziekenhuis, om haar hart bij inspanning in de gaten te houden. Ze bleek een ernstige hartafwijking te hebben, maar de cardiologen gingen af op het oordeel van een vierde collega die de afwijking over het hoofd had gezien. Een CT-scan werd gepland in september, na de vakantie van Roos Velthoven. De huisarts die vlak voordat Roos naar Italië vertrok belde namens de ongeruste ouders naar het ziekenhuis, maar kreeg te horen dat Roos 'gerust op vakantie kon gaan'.

Haar hart stopte midden op het Lago Maggiore. Vier dagen later overleed ze in een plaatselijk ziekenhuis. De ouders stapten daarna naar de tuchtrechter. Die berispte één van de cardiologen, omdat hij in een brief aan de huisarts schreef dat wel de juiste diagnose was gesteld en ook al met medicatie was gestart. Op last van de rechter wordt zijn naam zowel in de krant als op internet gepubliceerd. De andere twee hartspecialisten krijgen een waarschuwing.

Oordeel van een collega

Het tuchtcollege vindt dat de drie cardiologen zelf de uitslag van een fietsproef hadden moeten bekijken. In plaats daarvan gingen ze af op het oordeel van een collega. Hierdoor werd de ernstige hartaandoening over het hoofd gezien. De ouders willen ook nog een klacht indienen tegen de vierde cardioloog, die als enige de resultaten van de fietsproef wél zag.

Het IJsselland heeft een hartspecialist van het Maasstad Ziekenhuis gevraagd drie weken mee te draaien op de afdeling cardiologie. "Omdat hij met vreemde ogen naar de werkwijze kijkt, kunnen we tot nieuwe inzichten komen," zegt Peter Draaisma, voorzitter van de raad van bestuur. Verder heeft het ziekenhuis de dood van het Rotterdamse meisje inmiddels gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit had het ziekenhuis eerder nog niet gedaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top