ACTUEEL

VUmc krijgt 12 miljoen onderzoekssubsidie

De Europese Commissie heeft in totaal 12 miljoen euro aan subsidie toegekend aan twee onderzoeksprojecten binnen de ouderengeneeskunde bij het VU medisch centrum (VUmc). Het eerste onderzoek gaat over de effectiviteit en veiligheid van een goedkoop middel tegen reumatoïde artritis. Het tweede project richt zich op geïntegreerde zorg voor oudere patiënten die nog thuis wonen en lijden aan meervoudige ziekten.

Maarten Boers, reumatoloog en hoogleraar klinische epidemiologie bij VUmc, krijgt 6 miljoen euro voor een groot onderzoek naar de effecten van een lage dosis prednisolon bij reumapatiënten van 65 jaar of ouder. Het onderzoek duurt vijf jaar, bestrijkt acht landen en betreft achthonderd patiënten. Reumatoïde artritis is dankzij moderne en vaak dure behandeling steeds beter onder controle te krijgen. Prednisolon is een veelgebruikt en goedkoop middel, maar de balans tussen effectiviteit en veiligheid is onzeker.

Geïntegreerde zorg

Giel Nijpels, hoogleraar huisartsengeneeskunde en diabeteszorg bij VUmc, en Caroline Baan van het RIVM en hun team krijgen 6 miljoen euro voor hun onderzoek naar de effecten van geïntegreerde zorg voor oudere patiënten die thuis wonen, vaak eenzaam zijn, en lijden aan meervoudige ziekten. Nijpels en Baan doen internationaal onderzoek in acht landen, samen met dertien partners.

In een reactie op de toekenning van de Europese subsidies zegt Hans Brug, decaan en lid van de raad van bestuur van VUmc: "Dankzij deze subsidies kan VUmc belangrijk bijdragen aan een verdere verbetering van de zorg voor de groeiende groep oudere patiënten in Europa, die vaak lijdt aan meervoudige ziekten. Met beide onderzoeksprojecten willen we innovatieve behandelingen voor én begeleiding van patiënten ontwikkelen, terwijl tegelijk de kosten ervan dalen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top