ACTUEEL

Farmaceut AstraZeneca eist rectificatie Hartpatiënten

Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca dreigt met juridische stappen tegen Hartpatiënten Nederland, als de organisatie de waarschuwing voor het diabetesmedicijn Onglyza niet rectificeert. "We hopen er in een gesprek uit te komen, maar juridische stappen zijn wellicht nodig", aldus een woordvoerster van AstraZeneca.

Hartpatiënten Nederland is niet van plan te rectificeren."Wij vinden het opmerkelijk dat een machtig internationaal farmaceutisch bedrijf probeert een belangenorganisatie monddood te maken vanwege een mening over de waarde van een medicijn", laat de organisatie weten. "Wij zien een eventuele procedure met vertrouwen tegemoet."

Hartpatiënten Nederland waarschuwde deze week mensen die Onglyza gebruiken, zo snel mogelijk in overleg met hun arts te bespreken of ze kunnen stoppen met het middel. Het slikken van deze zogeheten DPP-4-remmer zou het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroten, volgens de belangenclub. Zij komen met de waarschuwing na een oordeel van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) vorige week dat de informatie over dit product moet worden aangepast vanwege het verhoogde risico op hartfalen. In Nederland gebruiken duizenden mensen het betreffende medicijn.

De producent van Onglyza - AstraZeneca, noemt de waarschuwing van Hartpatiënten Nederland ongenuanceerd. "Het bericht veroorzaakt onnodige onrust. We hebben al veel bezorgde vragen gekregen van patiënten die dit middel gebruiken'', zegt de woordvoerster. Volgens AstraZeneca kunnen patiënten het geneesmiddel gewoon blijven gebruiken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top