ACTUEEL

Hoogrisico-patiënt met griep bezoekt vaker huisartsenpost

Een patiënt met meer comorbiditeit bezoekt vaker de huisartsenpost bij griepklachten. Opvallend genoeg verkleint een eerder bezoek aan de eigen huisarts juist het risico van een bezoek aan de huisartsenpost.

Dit meldt Huisarts & Wetenschap.

Het was al bekend dat patiënten met meer comorbiditeit vaker de huisartsenpost bezoeken. Nu blijkt uit een Noors onderzoek dat een patiënt met meer risicofactoren ook vaker de huisartsenpost consulteert bij griepklachten.

Grieppandemie

De onderzoekers bestudeerde het bezoek aan de huisartsenpost in Noorwegen tijdens de grieppandemie van 2009. Dit deden zij door een grote centrale database te gebruiken. Omdat het Noorse systeem erg lijkt op dat van Nederland, zijn de resultaten volgens Huisarts & Wetenschap waarschijnlijk ook toepasbaar op de Nederlandse situatie.

Zwangere vrouwen, diabeten en longpatiënten bezochten vaker de huisartsenpost met influenza-achtige ziektebeelden. Hun frequentere bezoeken konden niet verklaard worden door meer consultatie van de huisartsenpost buiten de grieppandemie om. Ook na correctie voor geslacht, leeftijd en afstand van de patiënt tot de huisartsenpost bleef comorbiditeit een voorspeller voor consultatie. Opvallend is dat een consult bij de huisarts voor de griepepidemie een beschermende factor bleek. "Dit effect is al merkbaar bij één consult en neemt toe per consult."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top