ACTUEEL

Hulpverlening faalde bij gezin gedode moeder

Bureau Jeugdzorg Overijssel en jeugdhulporganisatie Vitree hebben gefaald in hun hulp aan een gezin met vier kinderen uit Steenwijk. De vader stak in april 2014 de moeder dood, voor de ogen van één van de kinderen. De jarenlange hulpverlening die het gezin kreeg rammelde aan alle kanten.

Dat is de conclusie van de Inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie over het handelen van Bureau Jeugdzorg Overijssel en Vitree. Het rapport is vrijdag gepubliceerd. Er is matige tot onvoldoende passende hulp geboden en de hulp die wel werd geboden, was van onvoldoende kwaliteit.

Huiselijk geweld

De problemen rond het gezin waren al jaren bekend, hulpverlening is sinds 2007 betrokken. Vader mishandelde moeder, het gezin had schulden en de kinderen hadden problemen op school. Op de dag dat moeder overleed, waren de problemen geëscaleerd. De politie was gebeld omdat er sprake zou zijn van huiselijk geweld. Vader kreeg een huisverbod en de rust leek weergekeerd.

Maar 's nachts keerde hij toch weer terug naar het huis en stak moeder neer, voor het oog van een van de kinderen en twee vriendjes die logeerden. De vader is in november 2014 veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. In het oordeel van de inspecties is de crisishulpverlening volgens de regels en protocollen verlopen, maar in het traject daarvoor gingen er vele dingen mis. Het rapport concludeert onder meer dat de kinderen niet de hulpverlening hebben gekregen die zij nodig hadden.

Jeugdbescherming Overijssel zegt in een reactie het te betreuren dat de hulpverlening niet goed was. "We hebben een verbeterplan opgesteld om te leren van onze fouten", aldus een woordvoerder. De voornaamste verbeterpunten zijn de communicatie met andere partijen beter laten verlopen en controleren of het beleid ook echt uitgevoerd wordt. Een woordvoerder laat namens Vitree ook weten dat er direct na het overlijden van de vrouw is gewerkt aan betere communicatie en afstemming. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top