ACTUEEL

Aantal obese Nederlanders neemt af

Europa krijgt in 2030 te maken met een epidemie van obesitas, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Alleen in Nederland verwacht de WHO een daling van het aantal mensen met obesitas.

Dit meldt NRC Handelsblad.

De organisatie spreekt van een "enorme crisis" in Europa. Zo verwacht de WHO dat in 2030 vrijwel alle Ierse volwassenen lijden aan obesitas of overgewicht en een derde van alle vrouwen in Groot-Brittannië. Ook in Griekenland, Spanje, Zweden, Australië en Tsjechië zou het aantal obesitasgevallen aanzienlijk toenemen. Zo zou het aantal zwaarlijvige mannen in Griekenland verdubbelen, ten opzichte van 2010 – van 20 procent naar  40 procent.

Uitzondering

Nederland vormt een uitzondering. Volgens de prognose zou het aantal obesitasgevallen hier dalen met 2 procent: van 10 procent in 2010 naar 8 procent in 2030. Onbekend is waardoor dat komt. Het aantal obese mannen zal dalen van 10 naar 8 procent en het percentage vrouwen met obesitas daalt van 13 naar 9 procent.

Iemand heeft overgewicht als het BMI hoger is dan 25. Bij een BMI van 30 heb je obesitas. Obesitas verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Volgens eerdere cijfers van de WHO waren er in 2014 over de is het aantal mensen met obesitas zijn verdubbeld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top