Finance

Meer zorginstellingen kiezen voor andere accountant

Meer zorginstellingen kiezen voor andere accountant

Veel zorginstellingen hebben in 2013 voor een ander accountantskantoor gekozen. Dat concludeert nieuwssite Accountant op basis van eigen onderzoek. De grote vier – Deloitte, Ernst&Young, KPMG en PwC – verliezen terrein in de care, maar behouden hun marktaandeel in de cure.

De onderlinge verschuivingen zijn groot, schrijft Accountant. Het onderzoek van het accountantsplatform naar de accountancy in de gezondheidszorg leert dat BDO en Verstegen in opkomst zijn en dat 'welkomstkortingen' niet veel effect sorteren.

Care

In de care onderzocht Accountant de accountantscontrole bij ruim zeshonderd instellingen, vooral GGZ, GHZ en VVT, met een omzet vanaf vijf miljoen euro. Daarmee was een totale omzet van ongeveer 35 miljard euro gemoeid en zo’n 460 duizend fte's. De totale kosten van de controlerende accountantskantoren in de care bedroegen ruim 51 miljoen euro, vrijwel hetzelfde als een jaar eerder.

Van de 632 instellingen wisselden er 50 van kantoor in 2013, oftewel 7,9 procent, iets meer dan de 7 procent die in eerdere jaren gebruikelijk was. De grote vier verloren klanten en bij drie van de vier resulteert dat ook in omzetverlies. BDO en Verstegen profiteerden daarvan.

Cure

In de cure deed Accountant onderzoek bij 83 ziekenhuizen (algemene ziekenhuizen, STZ-ziekenhuizen en UMC's) , met een gezamenlijke omzet van ruim 22 miljard euro en 189 duizend fte's. De totale gedeclareerde accountantsomzet was ruim 21 miljoen euro.

In de cure is Ernst&Young dominant met 40 ziekenhuizen als klant. Van de 83 cure-instellingen gingen er in 2013 vier (5 procent) over naar een ander kantoor. KPMG leed daarbij per saldo het grootste verlies.

Accountant stelt vast dat de grote vier nu samen met BDO en Verstegen de grote zes vormen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top