ACTUEEL

Zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog Jansen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep opnieuw zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalig neuroloog Ernst Jansen. Hij werd in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar cel wegens onder meer het stellen van verkeerde diagnoses. Zowel de ex-neuroloog als het OM ging daartegen in beroep.

Jansen werd in eerste instantie door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses. Zowel de ex-neuroloog als het OM ging tegen die uitspraak in beroep. De zaak tegen de ex-neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

Volgens deskundigen is Jansen verminderd toerekeningsvatbaar, mede door een verslaving aan medicijnen. Hij zou hieraan verslaafd zijn geraakt na een ernstig auto-ongeluk in 1990. Het OM vindt dat echter geen reden om de strafmaat bij te stellen. "Zeker een neuroloog weet als geen ander wat de effecten zijn van een medicijnverslaving."

Verkeerde diagnoses

Jansen vertelde zijn patiënten dat ze heel ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer en de spierziekte ALS, en schreef zware medicijnen voor. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord omdat ze niet wilde wachten op de verschrikkelijke dood die Jansen haar had voorgespiegeld. De verkeerde diagnoses werden gesteld toen hij werkte bij het Medisch Spectrum Twente. Daar is hij in 2004 ontslagen.

De voormalig neuroloog had eerder al toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Maar hij ontkent met klem dat hij die medische missers opzettelijk heeft gemaakt. Zijn advocaat gaat donderdag in het pleidooi daarom pleiten voor vrijspraak. "Er is namelijk geen opzet in het spel." Jansen zelf is niet aanwezig bij de behandeling van het hoger beroep. Volgens Plasman gaat het slecht met zijn cliënt. "Hij zit stuk, hij vereenzaamt op een kleine hotelkamer in Duitsland."

Het hof in Arnhem doet waarschijnlijk op 18 juni uitspraak. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top