HRM

Onderzoek tegen uitval verpleegkundigen

Hogeschool Rotterdam gaat onderzoek doen naar de oorzaken van uitval onder verpleegkundigen. Ook gaan zij voor de beroepspraktijk een instrument ontwikkelen om dreigende uitval vroegtijdig te herkennen zodat er ingegrepen kan worden. De hogeschool gaat het onderzoek uitvoeren met ErasmusMC, VUmc, NIVEL en 23 zorginstellingen in Rotterdam.

Hogeschool Rotterdam heeft voor het onderzoek een zogeheten RAAK Pro-subsidie in de wacht gesleept, van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek.

De zorg is met ruim 700 duizend werknemers één van de grootste sectoren van Nederland. De komende decennia zal de zorgvraag verder groeien. Tegelijkertijd is de uitval door fysieke en mentale arbeidsbelasting onder verpleegkundigen groot. Dit begint al tijdens de opleiding en de start van de loopbaan.

Hoge uitval

Beginnende verpleegkundigen hebben volgens de Hogeschool Rotterdam vaak te kampen met een hoge fysieke en mentale werkbelasting binnen hun beroep. Hierdoor ontstaan vooral klachten in de nek, schouder en rug, vermoeidheidsklachten en burn out. Deze klachten leiden op hun beurt tot productiviteitsverlies op de stage of het werk, ziekteverzuim of zelfs uitval door een carrièreswitch uit de zorg. Deze hoge uitval en productiviteitsverlies vormen een groot probleem in de zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top