ACTUEEL

Ouderen kunnen overwaarde niet gebruiken voor woningaanpassing

Eén op de vier senioren die overwaarde op de woning vrij wil maken en de woning wil aanpassen, loopt tegen financieringsproblemen aan. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO onder ruim achtduizend ouderen.

"Om langer thuis te kunnen blijven wonen willen veel senioren met een eigen huis woningaanpassingen doorvoeren", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Maar vaak zit de financiële ruimte voor aanpassingen 'in de stenen'. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om overwaarde op het huis om te zetten in financiering. Dat vindt ANBO een gemiste kans."

Maar liefst 83 procent van de onderzochte senioren die een eigen woning bezit met een hypotheek, heeft overwaarde op het huis. Omdat zij het huis in gunstige tijden hebben gekocht, zou het bij verkoop meer opleveren dan het heeft gekost. Drie op de tien senioren wil de overwaarde op hun woning graag vrijmaken. Maar volgens Den Haan kijken banken naar het inkomen: als dat te laag is houdt het op, zelfs als er een paar ton overwaarde is.

Overwaarde in krediet omzetten

De belangrijkste reden voor ouderen om de overwaarde in krediet om te zetten, is het bekostigen van woningaanpassingen (68 procent). Maar ook een aanvulling op het pensioen (35 procent) en het financieren van zorgbehoeften (33 procent) worden genoemd.

"Senioren willen graag langer thuis blijven wonen en ook het regeringsbeleid is daar op gericht." Toch constateert Den Haan hindernissen zowel voor verhuizen als voor het aanpassen van de woning. "In dit nieuwe onderzoek zien we dat senioren die dan graag zélf hun overwaarde in willen zetten voor aanpassingen óók niet verder komen. Niet voor niets heeft ANBO een Hulpfonds woningaanpassingen opgericht om te helpen. Daarnaast zijn wij in gesprek met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en willen we met banken ook de discussie aangaan over financieringsproducten om overwaarde vrij te maken."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top