ACTUEEL

Zestig senioren dupe van asbestonderzoek

Veertig bewoners van seniorencomplex De Drecht in Amsterdam Zuidoost moeten de komende nacht elders doorbrengen. Ze mogen hun woning niet meer in, omdat tijdens een brand op dinsdagavond in hun complex mogelijk asbest is vrijgekomen.

Voor twintig andere bewoners van het complex geldt dat ze woensdag hun woning niet meer uit mogen. De zestig gedupeerden moeten de uitslag afwachten van laboratoriumonderzoek.

Woningcorporatie Stadgenoot dacht aanvankelijk om 22 uur de uitslag te kunnen krijgen, maar inmiddels houdt de Amsterdamse woningbouwvereniging er rekening mee dat de uitslag pas om 02 uur komt. "Dat is te laat voor bewoners om alternatief onderdak te regelen", zegt de woordvoerder van Stadgenoot. "Wie niet terechtkan bij vrienden of familie, mag op kosten van Stadgenoot in een hotel"

Asbest

De brand brak dinsdag uit om 18:15 uur in een seniorenwoning op de tweede etage van het complex. Stadgenoot ontdekte woensdag overdag dat er mogelijk asbest is vrijgekomen bij het ventileren van het pand. "Om de rook uit het gebouw te verdrijven heeft de brandweer in de gangen panelen doorgehakt die asbesthoudend kunnen zijn. De stukken zijn naar het laboratorium gestuurd. Donderdagochtend informeren we de bewoners over de uitslag van het laboratoriumonderzoek'', zegt de woordvoerder van Stadgenoot.

"Als het inderdaad om asbest gaat, zijn we donderdag nog de hele dag bezig om de gangen schoon te krijgen. De achterblijvers blijven zolang de schoonmaakwerkzaamheden duren in hun appartement. We inventariseren of ze spullen nodig hebben, die we mogelijk buitenom via de balkons kunnen bezorgen"

De brandweer liet dinsdagavond een groot deel van de vleugel waar de brand woedde ontruimen. Zestien senioren sliepen afgelopen nacht bij vrienden of familie of in een hotel. Twaalf ontruimde woningen worden de komende twee weken hersteld. De brandweer doet deze week met de verzekeraar nog onderzoek naar de oorzaak van de brand. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top