ACTUEEL

Europese prijs voor uitvindster borstkankertest

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft op 11 juni in Parijs de jaarlijkse uitvindersprijzen uitgereikt. De Nederlandse Laura van 't Veer ontving een European Inventor Award in de categorie MKB voor haar borstkankertest op basis van gen-onderzoek

"De uitvinding van Van 't Veer heeft een revolutie teweeggebracht in de diagnostiek van kanker, doordat behandelingen nu kunnen worden afgestemd op de individuele behoeften van elke patiënt”, lichtte EPO President Benoît Battistelli toe tijdens de prijsuitreiking van de European Inventor Awards.

Minder chemo

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In 2012 alleen al werden wereldwijd meer dan 1,7 miljoen vrouwen gediagnosticeerd met deze levensbedreigende ziekte. Zelfs wanneer de artsen een tumor succesvol hebben verwijderd, wordt vaak alsnog chemotherapie voorgeschreven om het risico op herhaling te voorkomen. Van 't Veer: "Dankzij MammaPrint hoeven 20 tot 30 procent minder borstkankerpatiënten chemotherapie te ondergaan. Een patiënt waarbij het niet waarschijnlijk is dat de kanker terug komt, zou anders voor niets lijden onder de bijwerkingen van chemotherapie zoals haaruitval en extreme vermoeidheid."

Van 't Veer vroeg in 2001 patent aan voor haar uitvinding en richtte samen met haar onderzoekspartner René Bernards het bedrijf Agendia op. De test werd in 2004 op de markt gebracht onder de naam MammaPrint. Tot nu toe heeft de test meer dan 40.000 vrouwen in 34 landen geholpen. Agendia is tegenwoordig zowel in Amsterdam als in San Francisco gevestigd en is wereldleider op het gebied van moleculaire diagnostiek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top