ACTUEEL

Amphia en Avans onderzoeken verspreiding resistente bacteriën

Avans Hogeschool en het Amphia Ziekenhuis starten gezamenlijk onderzoek naar de verspreiding van antibiotica-resistente bacteriën. Deze samenwerking maakt praktijkgericht onderzoek naar superbacteriën en snelle toepassing van onderzoeksresultaten mogelijk. Vrijdag 26 juni vindt de officiële kick-off van deze samenwerking plaats, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Steeds vaker blijken bacteriën zich zo te ontwikkelen dat ze weerstand opbouwen tegen antibiotica. Onderzoek naar resistente bacteriën staat hoog op de landelijke en internationale agenda. Daarom slaan het Laboratorium Microbiologie en Infectiepreventie (LMI) van Amphia en de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) van Avans de handen ineen. Onderzoekers, docenten en studenten gaan samen aan de slag.

Het gezamenlijk onderzoek richt zich onder andere op de bron van resistentie van bacteriën. Bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica in de veehouderij en de verspreiding van bacteriën via voedsel. Deze kennis krijgt direct een plaats binnen de diagnostiek van ziekten, de preventie van ziekten en controle van uitbraken.

Minister Schippers van Volksgezondheid kondigt deze week ook een plan van aanpak aan tegen antibioticaresistentie. Zij maakt hierbij afspraken met huisartsen en ziekenhuizen. Over vijf jaar moet de hoeveelheid verkeerd voorgeschreven antibiotica zijn gehalveerd. Ook het aantal te vermijden infecties in de hele zorg moet dan flink zijn verminderd.


1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Taco te Gussinklo

26 juni 2015

In ons boek Uitgebeend zijn een aantal leads die voor dit gezamenlijk onderzoek relevant zijn. We denken graag mee. Veel succes.
http://www.dutchbuttonworks.com/2014/03/uitgebeend/

Top