Tech

Paro verbetert stemming dementerende

De inzet van robotzeehond Paro verbetert de stemming van ouderen in een ‘zienderogen’, maar vervangt de zorg door medewerkers niet. Dit blijkt uit een onderzoek onder ouderen in zes Nederlandse verzorgingshuizen, waarover het NTvG schrijft.

Paro is een robotzeehond van het Japanse bedrijf AIST. Het apparaat is uitgerust met vijf sensoren en reageert op aanraking en geluid met staart- en oogbewegingen. Roger Bemelmans van Zuyd Hogeschool en collega's onderzochten of een Paro van nut kan zijn in de geriatrische zorg. Zij zetten de zeehondrobot in zes verzorgingstehuizen voor ouderen met dementie in. De ouderen werden uitgenodigd om bijvoorbeeld met Paro te knuffelen en te praten. Gemeten werd of de robot subjectief problemen van deelnemers verlichtte en hun stemming verbeterde, vergeleken met de maanden zonder robot.

Aan de test deden 91 ouderen mee, 71 van hen rondden de studie af (veertien mannen, 57 vrouwen). De stemming van de deelnemers verbeterde. "Tijdens therapeutische interventies heeft Paro zijn nut duidelijk bewezen", aldus de onderzoekers. Zijn aanwezigheid bij dagelijkse zorgtaken maakte geen verschil. De zorgverleners, die aanvankelijk nogal sceptisch tegenover de robot stonden, werden zo enthousiast van de inzet van de Paro dat ze pleitten voor directe aanschaf van twintig Paro's.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top