ACTUEEL

Liberia weer ebolavrij

Liberia is weer ebolavrij. De laatste vier patiënten die besmet waren met het dodelijke virus zijn maandag in goede gezondheid ontslagen uit een ziekenhuis in hoofdstad Monrovia. Begin mei werd Liberia ook al ebolavrij verklaard, maar bijna twee maanden later doken er toch weer nieuwe mensen op die besmet waren.

Liberia bande ebola in mei onder meer uit met hulp van de Verenigde Staten. De VS investeerden honderden miljoenen dollars in medische en militaire hulp om de uitbraak onder controle te krijgen. Dat leek te lukken, totdat er eind juni nieuwe gevallen opdoken. Zes mensen hadden nieuwe besmettingen opgelopen in het graafschap Margibi. Twee van hen overleefden de ziekte niet. De andere vier zijn de mensen die maandag het ziekenhuis mochten verlaten.

Observatie

Experts hebben nog geen duidelijkheid over hoe de zes mensen toch weer besmet zijn geraakt. Mogelijk hadden ze het virus al onder de leden tijdens de eerste golf aan ebolagevallen, maar heeft de ziekte zich toen niet geopenbaard. Zo'n honderd mensen die nauw contact hebben gehad met het zestal zullen tot in augustus worden geobserveerd, om bij een eventuele nieuwe besmettingshaard snel in te kunnen grijpen.

In totaal zijn er meer dan 11.200 mensen aan de epidemie overleden, sinds het virus in december 2013 uitbrak in Guinea. Dit buurland van Liberia is nog niet ebolavrij. Dat geldt ook voor Sierra Leone. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top