ACTUEEL

Een derde ziekenhuizen informeert borstkankerpatiënt onvoldoende

Ziekenhuizen kunnen borstkankerpatiënten beter informeren over de gevolgen van mogelijke behandelingen. Een derde van de ziekenhuizen voldoet niet aan de informatienorm van patiëntenvereniging BVN.

Dat constateert Borstkankervereniging Nederland (BVN) naar aanleiding van de jaarlijkse uitreiking van het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg. De  BVN kent 78 van de 89 ziekenhuizen een roze lintje toe.

Eén van de BVN-criteria is de mate waarin (late) gevolgen van mogelijke behandelingen worden besproken met de patiënt. Hierbij valt te denken aan mogelijkheden voor borstreconstructie, de gevolgen voor werk en inkomen, een eventuele kinderwens, het vervroegd in de overgang komen en een veranderde seksualiteit. Een derde van de ziekenhuizen voldoet niet aan de BVN-norm die stelt dat “minimaal 80 procent van de patiënten aangeeft dat deze (late) gevolgen zijn besproken”.

Folders

Hoewel bijna alle ziekenhuizen  informatie bieden over (late) gevolgen via folders is dit volgens BVN niet genoeg. Wat BVN betreft moet de behandelend arts of gespecialiseerd verpleegkundige alle mogelijke gevolgen uitgebreid met de patiënt bespreken. “Door behandelopties en gevolgen goed door te spreken krijgen patiënten de kans om bewust te kiezen voor een specifieke behandelmethode”, zegt Carol Richel, projectleider Monitor Borstkankerzorg van BVN. “In overleg kan de patiënt samen met de arts tot een behandelplan op maat komen. Een folder over mogelijke (late) gevolgen kan nooit als vervanging dienen van zo’n gesprek, wel als aanvulling.”

BVN hoopt dat de ziekenhuizen die nu niet aan het criterium ‘bespreken van late gevolgen van behandelingen’ voldoen, verbeteracties inzetten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top