ACTUEEL

Mensen met overgewicht hebben baat bij kou

Mensen met overgewicht of obesitas hebben baat bij blootstelling aan kou. Hierdoor nemen de hoeveelheid bruin vet en het energiegebruik toe, en dat helpt om het overgewicht in ieder geval niet te laten toenemen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Anouk van der Lans van de Universiteit Maastricht.

Proefpersonen met een BMI tussen de 28 en 35 verbleven - gekleed in korte broek en T-shirt - tien dagen achter elkaar, gedurende zes uur per dag in een kamer bij een temperatuur 13 à 14 graden Celsius. Aanvankelijk rilden de proefpersonen behoorlijk van de kou, maar na verloop van tijd wenden zij aan de lage temperatuur. Uit metingen in PET-CT-scans bleek dat de hoeveelheid bruin vet door de blootstelling aan kou was toegenomen. Ditzelfde geldt voor het energiegebruik. Bruin vet gebruikt energie om warmte te produceren, en is dus gunstig. Dit in tegenstelling tot wit vet, dat alleen maar energie in het lichaam opslaat.

Ook al hebben mensen met overgewicht of obesitas minder bruin vet dan slanke mensen, het helpt volgens Van der Lans wel degelijk als het aanwezige bruin vet geactiveerd wordt. Blootstelling aan milde kou zou kunnen helpen om het gewicht in ieder geval niet te laten toenemen. Van der Lans verwacht dat activatie van bruin vet door blootstelling aan kou in de toekomst daadwerkelijk kan worden ingezet in de strijd tegen overgewicht: "Vooral mensen die net zijn afgevallen, kunnen er baat bij hebben. Waarschijnlijk helpt het al om de verwarming één graadje lager te draaien."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top