ACTUEEL

Drie ton voor studie naar antipsychoticum

ZonMw heeft de afdelingen Apotheek en Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Psychologie van het Erasmus MC een subsidie van 300 duizend euro overhandigd om onderzoek te doen naar veiligheid en effectiviteit van antipsychotica bij kinderen met autisme. Vanwege gedragsproblemen gebruiken deze kinderen vaak een antipsychoticum.

Deze middelen hebben veel bijwerkingen, zoals gewichtstoename en een verhoogde kans op diabetes. "Wij willen graag weten hoeveel we van het middel moeten toedienen, zodat het goed werkt en tegelijkertijd de kans op bijwerkingen minimaal is", licht ziekenhuisapotheker Birgit Koch toe.

Patiënten die meewerken aan het onderzoek, kunnen dat vanuit huis doen aan de hand van de bloedspot-methode. "De patiënt prikt zelf thuis in de vinger. Een paar bloeddruppels worden op een papiertje gedrukt en naar ons gestuurd. In het lab meten we de bloedspiegel. Hiermee kunnen we een bepaalde waarde relateren aan een bepaalde bijwerking. Zo kunnen we achterhalen wat de juiste dosering is voor een effectief en veilig gebruik van antipsychoticum bij kinderen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top