ACTUEEL

WHO gooit roer om na ebola-debacle

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO trekt zich de kritiek op haar handelen tijdens de ebola-crisis aan. De organisatie kondigde op 31 juli drastische interne veranderingen aan die de WHO in staat moeten stellen adequaat te reageren op gezondheidscrises in de wereld.

Algemeen directeur Margaret Chan kondigde de maatregelen vrijdag in Genève aan. De WHO gaf in april zelf toe dat het de ebolacrisis traag, niet toereikend en niet fel genoeg had bestreden. De WHO werkt nu onder andere aan de opzet van een speciale groep die hulp coördineert in geval van een grote crisis.

Chan meldde ook dat er goede resultaten waren geboekt bij de ontwikkeling van een vaccin tegen de virusziekte. Het ebola-vaccin dat de afgelopen maanden in het West-Afrikaanse land Guinee is getest op 4000 mensen, is zeer effectief, maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekend. Het gaat om een voorlopige conclusie, want de tests zijn nog niet afgerond, die wordt gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.

Effecctief

Het vaccin is tot nu toe 100 procent effectief, maar er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of het afdoende is om hele samenlevingen te beschermen. De 4000 vrijwilligers waarop het vaccin VSV-EBOV sinds maart is getest, komen uit de directe omgeving van 100 ebola-patiënten. Het gaat dan om onder meer familieleden, buren en collega's. Inmiddels is besloten iedereen die het risico loopt besmet te worden het vaccin toe te dienen.

Omdat het vaccin tot nu toe veilig is gebleken, worden ook kinderen tussen de dertien en zeventien jaar aan de proef toegevoegd en mogelijk ook jongere kinderen, van zes tot twaalf jaar oud, aldus de WHO. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top