ACTUEEL

Levenseindekliniek staat niet open voor buitenlands verzoek

De Levenseindekliniek is er "uitsluitend voor Nederlanders bij wie de eigen huisarts euthanasie heeft geweigerd". Dat zegt een woordvoerder van de kliniek naar aanleiding van de discussie in Groot-Brittannië. Daar week een week een verpleegkundige (75) die jarenlang palliatieve zorg verleende zelf uit naar Zwitserland om vrijwillig haar leven te beëindigen. Euthanasie is in Groot-Brittannië verboden.

Ook de Levenseindekliniek in Nederland krijgt verzoeken uit het buitenland, meldde het AD donderdag. Onder meer Amerikanen, Argentijnen en Spanjaarden klopten aan. Een woordvoerder zegt in de krant echter dat de kliniek de handen "meer dan vol heeft aan verzoeken van Nederlanders". 

Of buitenlanders in Nederland geholpen mógen worden, kan de woordvoerder niet met zekerheid zeggen. "We hebben in Nederland strenge zorgvuldigheidseisen. Het kan moeilijk zijn om te achterhalen of buitenlandse patiënten daaraan voldoen."

Zwitserland

De Britse Gill Pharoah zou in Nederland bijvoorbeeld niet voor euthanasie in aanmerking zijn gekomen. In Nederland moet er een medische grondslag zijn voor euthanasie en moet er sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Dat was er in het geval van Pharoah niet, zij beschouwde haar leven met 75 jaar als voltooid. Zwitserland heeft een vrijer beleid op het gebied van euthanasie, waardoor ze daar wel terecht kon.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top