Finance

Veel wanbetalers zorgpremie in Lelystad en Almere

Het aantal mensen dat zijn zorgpremie niet heeft betaald is in Lelystad en Almere harder gestegen dan in veel andere gemeenten. Daardoor staan de steden in de landelijke top vijf van gemeenten met relatief veel wanbetalers, meldt Omroep Flevoland.

Meer dan 900 mensen in Lelystad en bijna 2000 mensen in Almere zijn het afgelopen jaar als wanbetaler aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Dat gebeurt op het moment dat iemand een halfjaar geen premie heeft betaald. Bovenop de achterstallige premie moeten wanbetalers dan ook een boete betalen.

Dit terwijl het volgens de schuldhulpverlening van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland in Lelystad vaak om mensen gaat die ook al achterstanden hebben bij het betalen van de huur en de energierekening. Ze hebben meestal weinig inkomsten en/of meerdere schuldeisers.

In totaal zijn in Nederland 330.000 mensen bij het Zorginstituut aangemeld als wanbetaler. De zorgverzekeraars lopen daardoor zo'n 75 miljoen euro aan premie per jaar mis. Rotterdam had het afgelopen jaar de meeste nieuwe wanbetalers, aldus Omroep Flevoland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top