ACTUEEL

Rijndam helpt afasiepatiënten met praten door zang

Taalkundigen van Rijndam Revalidatie hebben een actuele Nederlandstalige versie ontwikkeld van de Melodic Intonation Therapy (MIT). Deze therapie helpt afasiepatiënten met praten door ze te laten zingen. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Afasie is een stoornis in het produceren of begrijpen van taal als gevolg van hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte. Voor mensen met een ernstige, niet-vloeiende afasie is de Melodic Intonation Therapy (MIT) ontwikkeld. Het nieuwe, Nederlandstalige therapieprogramma bevat onder meer een digitaal oefenprogramma met filmpjes waar de patiënt ook thuis mee kan oefenen.

Rijndam heeft van 2009 tot en met 2012 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van MIT, waaraan logopedisten en afasiepatiënten uit heel Nederland meededen. Uit het onderzoek bleek volgens Rijndam dat patiënten die de therapie hadden gevolgd, significant meer vooruit waren gegaan in het naspreken van zinnen dan patiënten die deze therapie niet hadden gevolgd. Niet alleen naspreken ging stukken beter, maar ook het spreken in het algemeen. Hierdoor zijn patiënten in staat om zich in het dagelijks leven verstaanbaar te maken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top