ACTUEEL

UMCG start groot onderzoek naar transplantatiepatiënten

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is begonnen een grootschalig onderzoek naar transplantatiepatiënten. Doel is om een meer op de individuele patiënt afgestemde behandeling te ontwikkelen, waardoor patiënten gezond ouder kunnen worden met een donororgaan.

De komende vijf jaar doen 3000 patiënten mee aan het onderzoek. Zij worden toegevoegd aan een databank voor transplantatiepatiënten, Transplantlines genaamd, en worden gedurende 30 jaar gevolgd in hun gezondheidsontwikkeling.

Van de patiënten zullen gegevens worden verzameld en lichaamsmaterialen opgeslagen in een biobank, zo is te lezen op de website van het UMCG. De eerste patiënten worden al onderzocht. Er wordt data verzameld via vragenlijsten en ook lichaamsmateriaal: denk aan nagels, haren en bloed.

Met die gegevens wil het UMCG uiteindelijk 'biomarkers' vinden, waardoor veelvoorkomende complicaties kunnen worden voorkomen of kunnen worden opgespoord. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om obesitas, hart- en vaatproblemen of versleten heupen.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top