Tech

Onderzoek naar oogbesturing als diagnose instrument

Revalidatiecentrum Roessingh en rdgKompagne starten een onderzoek naar het inzetten van het oogbesturingssysteem GazeViewer voor diagnose en behandeling van de visuele aandoening neglect.

Bij neglect wordt  één lichaamshelft en/of de omgeving stelselmatig verwaarloosd. Dit wordt veroorzaakt door hersenletsel, zoals bij een beroerte of niet aangeboren hersenletsel. Iemand met neglect kan alles normaal zien en voelen. De aandacht wordt echter onbewust onvoldoende gericht op een zijde van het eigen lichaam of de omgeving.

De GazeViewer is speciale software welke geleverd wordt door het bedrijf rdgKompagne (ook onderdeel van Roessingh) en die gebruik maakt van een oogbesturingsmodule om oogbewegingen vast te leggen. Hiermee kan bijvoorbeeld worden gemeten waar iemand op een beeldscherm naar kijkt, hoe lang hij/zij ergens naar kijkt en hoe het oogbewegingspatroon is. Dit zou meer inzicht kunnen geven in de manier waarop de omgeving wordt waargenomen.

Roessing en rdgKompgne willen weten of de GazeViewer ook meerwaarde biedt bij het vaststellen of iemand aan ‘neglect’ lijdt. Ook wordt onderzocht of het systeem kan worden ingezet bij de behandeling van deze aandoening.

Het onderzoeksteam verwacht dat het van groot belang zou kunnen zijn om de oogbewegingen te kunnen vaststellen. Neglect zou hiermee nauwkeuriger kunnen worden vastgesteld en herstel beter gevolgd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top