ACTUEEL

Drie op tien Nederlanders wantrouwt zorgverzekeraar

Drie op de tien Nederlanders spreekt zijn wantrouwen uit over zorgverzekeraars. Op een tienpuntschaal is het gemiddelde vertrouwen in zorgverzekeraars een 5,9. Ze beoordelen artsen en andere zorgverleners met een 7,4 en patiëntenverenigingen met een 6,9.

Dit blijkt uit het Trust Compass Onderzoek 2015 onder klanten en niet-klanten van zorgverzekeraars, uitgevoerd door onderzoekers Pauline van Esterik-Plasmeijer, Fred van Raaij en GfK.

Een ruime meerderheid (75 procent) van de Nederlanders heeft negatieve berichtgeving over zorgverzekeraars in de media opgepikt, waaronder (onduidelijkheden in) contracteren van zorg (66 procent), beperkte vrije keuze zorgverleners (74 procent), onredelijkheid zorgverzekeraars naar zorgverleners toe (61 procent) en hoge financiële reserves bij zorgverzekeraars (72 procent). Bij ongeveer eenvijfde van de consumenten is het vertrouwen in zorgverzekeraars hierdoor gedaald. Men heeft vooral minder vertrouwen in de integriteit van zorgverzekeraars, hun competentie en de wijze waarop zij hun maatschappelijke rol invullen.

Ze schrijven negatieve berichtgeving over zorgverzekeraars minder vaak toe aan de kleinere zorgverzekeraars en vaker aan de grote zorgverzekeraars of 'het systeem'. Het vertrouwen dat Nederlanders hebben in hun eigen zorgverzekeraar (7,3) is veel hoger dan het vertrouwen dat men heeft in zorgverzekeraars in het algemeen (5,9). Mensen vertrouwen zorgverzekeraars wel meer dan andere financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen – 5,9 tegen gemiddeld 5,4.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top