ACTUEEL

Gezamenlijke code moet prijsdump thuishulp stoppen

Thuishulpaanbieders, gemeenten en vakbond slaan de handen ineen voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de thuishulp. Met de invoering van een code verantwoord marktgedrag willen ze voorkomen dat medewerkers en mensen die zorg nodig hebben de dupe worden van teveel nadruk op een zo laag mogelijke prijs.

Op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de Transitiecommissie Sociaal Domein onder voorzitterschap van Doekle Terpstra de afgelopen maanden met de betrokken partijen om tafel gezeten om tot afspraken te komen. 

De code verantwoord marktgedrag is op maandag 31 augustus ondertekend door zorgaanbieders Cordaan, TSN Thuiszorg, TZorg, Vérian, Vierstroom Hulp Thuis en Zorgkompas, vakbond CNV Zorg en Welzijn en de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag, Drimmelen, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Zaanstad, Zeist en de samenwerkende regiogemeenten Drechtsteden Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

Slimmer

Met de ondertekening van de afspraken bevestigen deze gemeenten, aanbieders en de vakbond dat de nieuwe zorgtaken van gemeenten mogelijkheden bieden om het werk slimmer te organiseren, tegen lagere kosten en met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers. Dit kan onder meer door diensten als huishoudelijke hulp, begeleiding en in de toekomst verzorging logisch te combineren.

Voorbeeld

Volgens de initiatiefnemers bewijst de gemeente Rotterdam dat een dergelijke aanpak werkt. Wethouder Hugo de Jonge, zorgaanbieders en vakbonden hebben daar samen afspraken gemaakt over nieuwe vormen van zorg en ondersteuning, opleiding en scholing en een zorgvuldig inkoopproces. Allemaal voor een prijs die past in het kleinere budget dat Rotterdam daarvoor had dit jaar. Hierdoor bleven banen met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden behouden en krijgen Rotterdammers gemotiveerde competente medewerkers over de vloer. Toch komt de ondertekening van de code op een ongelukkig moment. Uitgerekend op 31 augustus maakte medeondertekenaar TSN Thuiszorg een nieuwe grote ontslagronde bekend.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top