ACTUEEL

Steeds meer ouderen kampen met drankprobleem

Ouderen in Nederland hebben steeds vaker een drankprobleem. Het aantal alcoholisten van 55 jaar en ouder is afgelopen jaar met ongeveer 10 procent gestegen. Dit schrijft het Algemeen Dagblad.

Volgens het verslavingsinstituut Trimbos zijn er nu tussen de 150 duizend tot 200 duizend oudere probleemdrinkers in Nederland. 10 duizend van hen zochten hulp. De toename van het aantal probleemdrinkers blijkt voglens het AD uit voorlopige berekeningen. Definitieve cijfers uit het registratiesysteem van de verslavingszorg volgen binnenkort. In 2013 klopten 8000 ouderen aan bij hulpinstanties. De meest recente stijging loopt in de pas met een eerdere trend: tussen 2004 en 2013 groeide het aantal alcoholcliënten met 61 procent.

Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim, wijt de toename aan de vergrijzing en de vrije tijd die veel pensionado's hebben. Bijeenkomsten van golf- of tennisclubs, barbecues en andere sociale activiteiten gaan vaak gepaard met alcoholgebruik. Hij maakt zich zorgen over de ontwikkeling. "Je leest: een glaasje is goed voor hart en bloedvaten. Maar meerdere hebben juist een negatief effect en verhogen ook de kans op allerlei ziektes, zoals borstkanker bij vrouwen. Daarnaast veroorzaakt teveel drank slaapproblemen en heb je meer kans op valpartijen waarbij van alles wordt gebroken. Kortom: de ziektekosten zullen stijgen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top