ACTUEEL

Altrecht houdt verwarde mensen uit de cel

Voorkomen dat verwarde mensen in een crisissituatie in een politiecel op hulp moeten wachten. Dat was het doel van pilotproject Triage, waarmee ggz-instelling Altrecht in Utrecht experimenteerde. De pilot is succesvol en wordt nu in meer steden geïntroduceerd.

Dat meldt GGZ Nieuws op 14 september. Woerden, Nieuwegein en Amersfoort starten binnenkort ook met Triage.

112-melding

In Utrecht zijn in een jaar lang tijd ongeveer 150 verwarde mensen geholpen. Triage werkt als volgt: bij een 112-melding, waarbij een verward iemand direct hulp nodig heeft, verzamelen de agenten ter plekke al informatie en bellen dan meteen de crisisdienst van Altrecht. De persoon kan geholpen worden bij een locatie van de ggz-instelling of Altrecht biedt hulp in de politiecel. Dat wordt ter plekke besloten.

Traumatisch

Op zo’n maner kan worden voorkomen dat mensen in psychische nood in de cel belanden, wat extra traumatisch voor ze is. Bovendien kost het de politie minder tijd, en alle partijen minder administratie. De Utrechtse pilot liep alleen binnen kantooruren. Altrecht is met de gemeenten in overleg om te kijken of er mogelijkheden zijn voor 24-uurszorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top