ACTUEEL

Consultatiebureau diende vaccinaties toe die over de datum zijn

Bij een consultatiebureau in Lelystad hebben meerdere kinderen een vaccin gekregen dat over de datum was. Volgens Icare, eigenaar van het consultatiebureau, is er geen gevaar geweest voor de gezondheid van de kinderen.

Dit meldt De Stentor.

De fout kwam aan het licht door een extra controle van het RIVM. De vaccinatie was vier dagen over datum. Uit nader onderzoek bleek het in totaal om drie kinderen te gaan die een verouderde vaccinatie hebben gekregen van de bmr-prik, een vaccinatie tegen de bof, mazelen en rodehond. Het consultatiebureau adviseerde de betrokken ouders om de vaccinatie nogmaals toe te laten dienen. Omdat één van hen dit niet vertrouwde, raadpleegde ze haar huisarts. Die adviseerde haar om haar kind in geen geval een nieuwe prik te laten geven, want dit zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

De moeder plaatste haar verhaal op Facebook. Daar spreken mensen schande van de misser bij het consultatiebureau. Een andere ouder zegt dat ook zijn dochtertje een gedateerde vaccinatie heeft gekregen en hierdoor behoorlijke bijwerkingen kreeg. Volgens een Icare-woordvoerder heeft dat niets te maken met het over datum zijn van de vaccinatie, maar kunnen kinderen altijd bijwerkingen krijgen van een dergelijke prik.

Volgens Icare is een nieuwe prik toedienen niet gevaarlijk. Omdat de vaccinatie over datum is, is de betrouwbaarheid alleen niet honderd procent gegarandeerd. Daarom wordt de betrokkenen aangeraden de vaccinatie opnieuw te laten doen. Het RIVM bevestigt dat hier geen gezondheidsrisico's aan kleven. "Zolang je maar voldoende tijd in acht neemt tussen de vaccinaties, is er geen kans op overdosering of iets dergelijks", zegt een woordvoerder in De Stentor.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top