ACTUEEL

Reinier de Graaf en LUMC bundelen radiotherapie

Reinier de Graaf in Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bundelen hun activiteiten op het gebeid van radiotherapie in een gezamenlijke afdeling. De twee ziekenhuizen hebben hiertoe op 17 september 2015 een overeenkomst getekend. Volgens de betrokken bestuursvoorzitters is een dergelijke samenwerkingsvorm “uniek in Nederland”.

In de nieuwe samenwerking functioneren beide afdelingen Radiotherapie als één afdeling op twee locaties. Bovendien maken zij gebruik van identieke bestralingsapparatuur, gezamenlijke protocollen en softwareprogramma’s voor bijvoorbeeld het maken van patiëntafspraken en bestralingsplannen. Tegelijkertijd blijven de afdelingen organisatorisch ingebed in hun eigen ziekenhuis. Radiotherapeuten, radiotherapeutisch laboranten en klinisch fysici zijn werkzaam in beide ziekenhuizen.

Hoger niveau

“Door deze samenwerkingsvorm maken we optimaal gebruik van elkaars expertise”, zegt aldus Corrie Marijnen, hoofd van het nieuwe samenwerkingsverband. “Hierdoor tillen we onze patiëntenzorg naar een nog hoger niveau en is de zorgcontinuïteit altijd gewaarborgd. Tegelijkertijd bewaken we dat beide afdelingen hun eigen identiteit houden, passend bij het eigen ziekenhuis.”

Specialismen

In Reinier de Graaf behandelt de afdeling Radiotherapie vooral patiënten met borst-, long-, slokdarm-, rectum- en prostaattumoren. Patiënten met goedaardige aandoeningen als hielspoor kunnen ook bij Reinier de Graaf terecht. Het LUMC is gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische tumoren, tumoren in het KNO-gebied en zeldzame kankersoorten zoals sarcomen. Daarnaast heeft het LUMC een unit voor inwendige bestraling.
Het LUMC is tevens een van de initiatiefnemers van HollandPTC, het centrum voor protonenbehandeling dat momenteel in Delft gebouwd wordt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top