ACTUEEL

'Ethiek en waarden nog centraler bij RVS'

"Ik zie dat de oplossingen vaker in de samenleving zitten dan puur in het medische domein. Die verbinding vind ik het spannendst." Dat zegt Jan Kremer, lid van de nieuw gevormde Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) bij de presentatie van het werkprogramma van de raad in Utrecht.

Jan Kremer is van oudsher gynaecoloog  en nu hoogleraar patiëntgerichte innovatie aan het Radboudumc. Hij is betrokken bij onderzoek, onderwijs en ook bij de strategie van het ziekenhuis. Kremer was lid Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ), die nu samen met de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling is opgegaan in de RVS. 

"Ik vind het wel heel interessant", zegt Kremer over de vorming van de raad. "Juist in dit tijdsgewricht. Ik kom uit de medische hoek, uit de zorg. Het is mijn missie om die zorg meer vanuit het perspectief van de patiënt te organiseren en ik zie dat die persoonlijke context van de patiënt steeds belangrijker wordt en met name de plaats in de samenleving."

'Ethische kwesties centraler'

"Ik denk dat ethische kwesties en vragen rond waarden nog veel centraler komen te staan dan ze bij de RVZ al waren", zegt Dick Willems op zij beurt tijdens de presentatie.
 
Willems is hoogleraar medische ethiek aan het AMC en was lid van de Raad voor Volkgezondheid en Zorg, die nu samen met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) de RVS vormt.
 
Behalve dat ethiek centraler komt te staan ziet hij ook dat het veld breder word. "Bij de RVZ richtten we ons echt op de zorg. Hier gaat het ook over de ondersteuning en maatschappelijke aspecten van de welzijn en gezondheid."
 
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top