ACTUEEL

Zorgpartijen werken aan kwaliteitskader palliatieve zorg

De palliatieve zorg in ziekenhuizen kan nog beter, vinden Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Palliactief, de Federatie Medisch Specialisten, het NHG, Verenso, de V&VN en de NPCF. Daarom willen zij een nieuw kwaliteitskader opstellen.

De toegevoegde waarde van goede palliatieve zorg is uit onderzoek gebleken. Patiënten die begeleiding van een team palliatieve zorg krijgen, ervaren een betere kwaliteit van leven, zo schrijft Medisch Contact. Bovendien maken zij minder gebruik van voorzieningen als de SEH en gaan ze minder lang door met agressieve medische behandelingen.

Het kwaliteitskader waar de genoemde zorgpartijen bevat eisen aan de samenstelling en deskundigheid van het palliatieve team in het ziekenhuis, maar ook aan de transmurale samenwerking en aan de inhoudelijke kwaliteit van de zorg.

Uit een enquête  naar palliatieve zorg onder 74 ziekenhuizen blijkt dat 77 procent al een palliatief team heeft. Volgens de norm van de Stichting Oncologische Samenwerking (Soncos) moet ieder ziekenhuis op 1 januari 2017 een multidisciplinair team voor palliatieve zorg hebben.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top