ACTUEEL

Geneeskundestudenten willen geld voor co-schappen

Geneeskundestudenten willen geld voor het lopen van co-schappen. Door de invoering van het leenstelsel worden zij harder getroffen dan andere studenten, zeggen de belangrijkste organisaties voor geneeskundestudenten.

Dit meldt de NOS. Dinsdagmiddag hebben de organisaties een petitie met ruim 21 duizend handtekeningen aangeboden aan de vaste Tweede Kamer-commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De petitie is een initiatief van drie organisaties: De Geneeskundestudent, het Landelijk Medisch Studenten Overleg en het Landelijk Overleg Coassistenten (LOCA).

"De minister heeft steeds gezegd dat in het leenstelsel studenten wel de keuze moeten houden om naast hun studie te kunnen blijven werken", zegt Edwin Duijzer van De Geneeskundestudent tegen de NOS. "Voor studenten geneeskunde is dat geen optie. Tijdens het lopen van co-schappen kan je niet werken." Zo'n stageperiode is al meer dan fulltime: "Je besteedt er zo 55 uur per week aan."

De geneeskundestudenten vragen om een stagevergoeding. "Wij willen een tegemoetkoming aan co's van rond de 280 euro per maand. Dat bedrag is gelijk aan de voormalige basisbeurs." Uit onderzoek van de studentenorganisaties blijkt dat geneeskundestudenten in het nieuwe leenstelsel een gemiddelde studieschuld van 38.000 euro verwachten, die grotendeels wordt opgebouwd tijdens de co-schappen.  De gemiddelde student bouwt naar verwachting 26.000 euro schuld op.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top