ACTUEEL

Ggz-reus heeft vergunning nodig voor fusie

De Parnassia Groep en Stichting Antes moeten een vergunning aanvragen voor hun fusie. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Na de vergunningsaanvraag zal ACM onder andere beoordelen of er door de concentratie verbeteringen voor de zorg en patiënten te verwachten zijn.

De twee ggz-aanbieders meldden de beoogde fusie in september 2014. Volgens beide partijen is de fusie nodig om de zorg voor kwetsbare cliënten in de regio Rijnmond veilig te stellen.

Concurrentie

De ACM stelt dat er door de fusie weinig mogelijkheden voor concurrentie overblijven op het gebied van psychologische en psychiatrische dienstverlening in Rotterdam en omstreken. Vooral in de klinisch psychiatrische zorg blijven weinig andere spelers over in de regio. Voor niet-klinische specialistische zorg, zoals afspraken met een psychiater, blijven als alternatief alleen vele kleine spelers over. In de forensische psychiatrie voor gedetineerden blijft er na de concentratie mogelijk maar één grote instelling over.

Daarnaast twijfelt ACM of zorgverzekeraars voldoende tegenwicht kunnen bieden tegen een speler met zo’n grote omvang. De dominantie van de combinatie van Parnassia en Antes kan ertoe leiden dat zorgverzekeraars geen keuze meer hebben waar ze de zorg inkopen voor een goede prijs-kwaliteit verhouding. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top