ACTUEEL

UMC Utrecht onderzoekt klachten angstcultuur

Het UMC Utrecht laat een onafhankelijke, externe commissie onderzoek doen naar de mogelijke misstanden in het ziekenhuis. Het bestuur heeft dat besloten naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO).

"Het bestuur heeft op basis van signalen en vragen uit verschillende gelederen van de eigen organisatie besloten een onafhankelijke externe commissie in te stellen om onderzoek te doen", meldt UMC Utrecht vrijdagavond op de eigen website. Diverse artsen van de afdeling van het universitaire ziekenhuis hadden de zaak bij de IGZ aangekaart. Het tv-programma Zembla behandelde het onderwerp woensdag in de uitzending.

Onderste steen

"De twijfels die recent zijn ontstaan bij onze patiënten, maar ook bij onze medewerkers raken ons in het hart. We willen ook als bestuur de onderste steen boven hebben." De onderzoeksopdracht en de samenstelling van de commissie worden binnenkort vastgesteld.

De IGZ noemt de beslissing van het bestuur om een externe commissie aan te stellen "hoogst ongebruikelijk". "De IGZ doet al een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de kwaliteit van het bestuur, de zorg en de patiëntveiligheid. Het is vreemd dat het bestuur ons niet in kennis heeft gesteld hierover", aldus een woordvoerder van de inspectie. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

9 november 2015

Bizar!

Neemt de organisatie, verantwoordelijk voor interne angstcultuur zijn verantwoordelijkheid, vindt de controlerende instantie dat dat hun toezicht in de weg zit!

Dus controle en toezicht gaan boven eigen verantwoordelijkheid om zelf zaken op orde te stellen? En propageert uitstel van aanpakken?

De omgekeerde wereld!

Top