ACTUEEL

Moeder klaagt GGZ Centraal aan om zelfmoord kinderen

Marian Zurhaar sleept GGZ Centraal voor het tuchtcollege. De moeder houdt de ggz-instelling verantwoordelijk voor de zelfdodingen van haar dochter en zoon.

Zurhaar deed zaterdag haar verhaal bij actualiteitenprogramma EenVandaag. De twee kinderen die ze kort na elkaar verloor, waren manisch depressief. Dochter Myriam klopte voor haar dood aan bij de crisisdienst van GGZ Centraal in Hilversum, maar werd weggestuurd. Naar haar zelfmoordplannen was niet uitgebreid gevraagd.

Zoon Ben werd volgens Zurhaar door GGZ Centraal verkeerd gediagnosticeerd en kreeg te laat de juiste medicatie. Hij raakte steeds depressiever en werd elders opgenomen. Uiteindelijk liep Ben daar weg, nam gif in en stierf.

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie van Maastricht UMC+, zegt tegenover EenVandaag dat de ggz op de schop moet om drama's zoals die van Myriam en Ben te voorkomen. Van Os is ook een van de initiatiefnemers van De Nieuwe GGZ. De beweging pleit in haar manifest voor een ggz die meer uitgaat de individuele behoeften, maar ook de krachten van de individuele patiënt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top