ACTUEEL

Genetische test voorspelt veiligheid chemotherapie

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een genetische test ontwikkeld waarmee eenvoudig te voorspellen is of chemotherapie uit de groep van de fluoropyrimidines wel of niet veilig zal zijn voor een patiënt.

Maar liefst één op de twintig kankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie uit de groep van de fluoropyrimidines krijgt een ernstige toxische reactie. Deze kan zelfs dodelijk zijn. Met de genetische test van de onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek is eenvoudig te voorspellen of de chemotherapie wel of niet veilig zal zijn voor een patiënt. Zij toonden de effectiviteit van deze test aan met een groot onderzoek dat nu is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Effectief

Met het onderzoek onder ruim 2.000 patiënten tonen Schellens en zijn team aan dat het zeer effectief is om patiënten vooraf op deze afwijking te screenen. Het gaat om patiënten die de afgelopen jaren werden behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaart ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina ziekenhuis. Dankzij de test ging het percentage patiënten dat ernstige bijwerkingen kreeg op de medicijnen zeer fors omlaag en de sterfte als gevolg van een toxische reactie op de chemotherapie ging naar nul.

Halveren

De alternatieve behandeling voor patiënten met een hoog risico op een toxische reactie op de chemotherapie is eenvoudig: de dosis halveren. Klinisch farmacoloog Jan Schellens: "Vanwege het defecte afbraakeiwit, verkregen via vader of moeder, wordt de chemotherapie in deze patiënten half zo snel afgebroken als normaal. Als je deze patiënten de helft van de gebruikelijke dosis geeft, blijft die dosis twee keer zo lang in het bloed zitten. Hierdoor heeft het middel hetzelfde effect tegen de kanker als de normale dosis bij iemand die het middel wel goed kan afbreken, maar zonder dat er ernstige bijwerkingen optreden.”

Alle ziekenhuizen

Schellens hoopt dat binnen een paar jaar alle Nederlandse ziekenhuizen deze test zullen gebruiken. Schellens: “Veel ziekenhuizen zijn al om. Onze resultaten zijn zeer overtuigend. We hebben, samen met het LUMC, bovendien een grote subsidie gekregen van Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding om dit concept over heel Nederland uit te rollen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top