ACTUEEL

Sjoemelende ex-oncoloog moet cel in

De gepensioneerde oncoloog Gerrit S. (69) moet anderhalf jaar de cel in voor belastingfraude en witwassen. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam woensdag.

De aanklager had twintig maanden cel tegen hem geëist. Het Openbaar Ministerie wil ook 3,5 miljoen euro terug van S. Daarover wordt later beslist.

Farmaceuten

Het zwarte geld, dat de oud-oncoloog verdiende door samenwerking met farmaceuten, liet hij rechtstreeks op rekeningen in Luxemburg storten. Deze inkomsten heeft hij nooit opgegeven bij de belastingdienst. S. is inmiddels met pensioen, maar hij was daarvoor oncoloog en afdelingshoofd bij het Erasmus MC.

S. kwam in beeld tijdens een onderzoek van de Belastingdienst naar uitgaven met buitenlandse creditcards in Nederland. In 2010 en 2011 zou hij ruim 158.000 euro hebben betaald met zijn Luxemburgse creditcard. Toen het S. in 2013 duidelijk werd dat er een einde zou komen aan het bankgeheim, heeft hij zijn geld uit Luxemburg gehaald. Een groot deel daarvan heeft hij thuis verstopt in een ventilatieschacht. In totaal heeft hij tussen 2003 en 2013 ruim drie miljoen euro van zijn Luxemburgse bankrekening gehaald, zowel cash als door te betalen met zijn creditcard.

Inkeerregeling

"Achteraf gezien had ik meteen gebruik moeten maken van de inkeerregeling voor zwartspaarders", verklaarde S. daar later over. Hij nam naar eigen zeggen bewust het risico betrapt te worden, maar heeft nooit de mogelijke gevolgen daarvan kunnen overzien.

Volgens de rechtbank heeft de schatkist door de belastingfraude van S. zeker een miljoen euro misgelopen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Taco te Gussinklo

27 november 2015

Ik wil graag een voetnoot inbrengen bij dit dossier:
https://www.linkedin.com/pulse/criminaliteit-versus-naiviteit-jan-taco-te-gussinklo

Top