ACTUEEL

LUMC-student uit opleiding gezet na contact minderjarige

Een student is van de geneeskundeopleiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verwijderd omdat hij tijdens het coschap kindergeneeskunde buiten werktijd contact zocht met een 15-jarige patiënte en haar moeder en daarbij seksueel getinte uitlatingen en uitnodigen deed. Het is voor het eerst dat een student van de geneeskundeopleiding verwijderd is op basis van het zogeheten judicium abeundi.

Arts in Spe meldt dit op basis van een artikel in Medisch Contact.

De geneeskundestudent in kwestie gaf toe dat hij contact had met moeder en minderjarige dochter. Hij ontkende echter het seksueel getinte karakter van zijn uitlatingen en stelde dat de moeder juist hem lastigviel. De student had al een slechte reputatie door klachten over ontoelaatbaar gedrag tegenover medewerkers van een stage-instelling en vanwege tentamenfraude, waardoor hij een jaar was uitgesloten van tentamens.

Nadat de Geschillenadviescommissie Judicium Abeundi besloot dat hij ongeschikt was voor het beroep, ging de student in beroep bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs, het hoogste rechtsprekende college in het onderwijs. Het college verklaarde zijn beroep echter ongegrond. Naar aanleiding van deze zaak wil het LUMC onderzoeken of problemen met de professionele attitude in de bachelorfase problemen tijdens de coschappen kunnen voorspellen.

Judicium abeundi

Het judicium abeundi werd in 2010 opgenomen in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Deze maatregel maakt mogelijk dat studenten de toegang tot de verdere opleiding wordt ontzegd, als zij patiënten direct of indirect in gevaar brengen of schade toebrengen aan het vertrouwen dat patiënten in de gezondheidszorg mogen stellen. Dit kan bijvoorbeeld door slechte communicatie, agressief gedrag of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor 2010 konden deze studenten hun studie gewoon voortzetten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top