Finance

DSW-topman Oomen wil proefproces tegen budgetpolis

Topman Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW vindt de budgetpolis een vorm van oplichting en roept gedupeerden op om een proefproces te starten.

De afgelopen week is er veel kritiek geweest op de budgetpolis, een goedkope polis, waarmee je niet bij iedere zorgverlener terecht kunt. Patiëntenfederatie NPCF waarschuwde cliënten al om zich verre van de budgetpolis te houden en riep zorgverzekeraars op om ermee te stoppen. Goedkoop loopt vaak uit op duurkoop, omdat veel cliënten zich onvoldoende bewust zijn van waar ze wel of niet hun zorg volledig vergoed krijgen en wat de financiële risico’s zijn.

Keuzevrijheid

DSW biedt geen budgetpolis aan. Topman Oomen vindt dat deze de solidariteit ondermijnt. De polis richt zich op gezonde mensen en mensen die weinig geld hebben. Daarmee ontstaan er verschillen in de zorg die mensen kunnen krijgen.

Oomen is ook fel gekant tegen het feit dat cliënten daarmee de vrije keuze voor een zorgverlener wordt ontnomen. Volgens Oomen mag dat wettelijk niet eens. Hij wijst erop dat de Eerste Kamer zich vorig jaar juist keerde tegen deze beperking van de vrije keuze. "Dan moet je niet nu alsnog via een omweg toch nog proberen om die keuzevrijheid te ondermijnen."

Hinderpaal

Oomen wijst ook op het zogeheten Hinderpaalprincipe. Op grond van dit artikel heeft een verzekerde (met een zorgverzekering in natura) het recht om te kiezen. De verzekeraar bepaalt weliswaar de vergoeding hiervan, maar deze vergoeding mag niet zo laag zijn dat de verzekerde alsnog afziet van zijn keuze.

De DSW-baas vindt dat de ondergrens van dit principe niet bepaald mag worden aan de hand van een percentage. “Een percentage van een hoog bedrag kan alsnog een hoog bedrag zijn”, zegt hij. Oomen pleit er dan ook voor om het Hinderpaalprincipe te verbinden aan een vast bedrag, vergelijkbaar met het eigen risico.

Oomen roept patiënten die met een budgetpolis een forse rekening kregen gepresenteerd op om een proefproces te beginnen tegen de budgetpolis. De verzekeraar wil hen dan bijstaan.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Olaf Wijman

9 december 2015

Verstandige praat van Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW.

Pieter van Ede

9 december 2015

Via de rechter je zorgrechten afdwingen hoort toch niet bij NL? Risicoselectie is onwettig.

Hoe diep wil je politiek afzinken?
Gaan we straks stemmen op de consumentenbond?

Als de Tweede Kamer haar verantwoordelijkheid neemt komt er een parlementair onderzoek.

Top