Finance

Patiëntenclubs roepen op tot prijsverlaging Nivolumab

Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en de koepel van kankerpatiëntenorganisaties Levenmetkanker roepen fabrikant Bristol-Myers Squibb dringend op om de prijs van Nivolumab te verlagen. Ze hebben een brief met deze strekking opgestuurd naar de directie van het bedrijf gestuurd.

Zorginstituut Nederland heeft minister Schippers onlangs geadviseerd om Nivolumab niet op te nemen in het basispakket omdat het middel te duur is. Hierdoor komt het middel wellicht niet in het verzekerde pakket. "Vele honderden longkankerpatiënten verliezen daarmee de toegang tot dit levensreddende middel", aldus de patiëntenorganisaties. "Wij vrezen dat anders het middel ontoegankelijk wordt voor grote groepen patiënten, die daarmee een voor hen goede behandeling tegen kanker, en daarmee de lengte en de kwaliteit van hun leven, in het geding zien komen."

Longkanker Nederland en Levenmetkanker schrijven weliswaar heel blij te zijn met Nivolumab, en de farmaceut ‘erkentelijk’ te zijn voor het feit dat het middel sinds de registratie in juli 2015 voor enkele honderden patiënten gratis ter beschikking is gesteld. Minder tevreden zijn ze over de "extreem hoge prijs" van het middel. "Zeker gezien de grote aantallen patiënten die wereldwijd met dit middel behandeld zullen gaan worden, zal de investering voor de ontwikkeling op korte termijn terugverdiend worden, ook met een lagere prijs."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Elmyra Duff

16 december 2015

Jullie falen wel erg door nivolumab met een hoofdletter te schrijven. Iedereen die een beetje thuis is in de zorg weet dat je stofnamen met kleine letter schrijft.

Top