Finance

AstraZeneca koopt Nederlands biotechbedrijf

Het Britse farmacieconcern AstraZeneca trekt 4 miljard dollar (bijna 3,7 miljard euro) uit voor een meerderheidsbelang in het Nederlands-Amerikaanse biotechnologiebedrijf Acerta Pharma. Daarbij betaalt AstraZeneca direct 2,5 miljard dollar. De rest volgt uiterlijk eind 2018, of eerder als het leukemiemedicijn dat Acerta ontwikkelt wordt goedgekeurd in de Verenigde Staten.

AstraZeneca heeft de optie om de overige aandelen Acerta over te nemen voor 3 miljard dollar, als de aandeelhouders willen verkopen. Vorige week werd al gemeld dat AstraZeneca en Acerta in gesprek waren. Acerta heeft vestigingen in het Brabantse Oss en op verscheidene plekken in de VS, en bestaat sinds 2012. De onderneming heeft nog geen medicijnen in productie.

Wel werkt Acerta aan een veelbelovend middel tegen leukemie. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het goede resultaten heeft geboekt in een klinisch onderzoek naar de effectiviteit van het medicijn bij patiënten met een bepaalde vorm van chronische leukemie.

Acerta is een van de bedrijven op het onderzoekspark Pivot Park in Oss en werd opgericht door voormalige medewerkers van MSD. Volgens AstraZeneca brengt de deal in potentie "een medicijn van wereldklasse'' bij het bedrijf binnen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet in een reactie weten dat de overname van Acerta verdere groei van het biotechbedrijf mogelijk maakt en zorgt voor extra investeringen in ons land. "Het is fantastisch dat Nederlandse bedrijven in staat zijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan de bestrijding van verschillende soorten kanker of hart- en vaatziekten'', aldus Kamp. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top