Finance

VGZ rondt contractering ziekenhuizen af

Coöperatie VGZ heeft voor de ziekenhuiszorg in 2016 contracten gesloten met alle 83 ziekenhuizen. Daarmee is zorg gecontracteerd voor 4,1 miljoen verzekerden in heel Nederland.

De afgelopen periode heeft VGZ naar eigen zeggen "intensief met veel ziekenhuizen onderhandeld". Een aantal ziekenhuizen vroeg tarieven die aanzienlijk hoger waren dan de tarieven van vergelijkbare ziekenhuizen, zonder dat hiervoor volgens de verzekeraar een goede verklaring was. Verder had een aantal ziekenhuizen hogere ambities dan VGZ realistisch vindt. "Uiteindelijk is het gelukt om met alle ziekenhuizen afspraken te maken over reëlere tarieven en beheerste groei die aansluit op de ontwikkeling van de vraag."

Het resultaat van de onderhandelingen draagt volgens de zorgverzekeraar bij aan de opdracht van VGZ: het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg in Nederland. Bij de contractering voor 2016 heeft VGZ, naast afspraken over samenwerking, kwaliteit en service, extra scherp gelet op de kosten van diagnoses, behandelingen en controles door ziekenhuizen. "VGZ wil voorkomen dat premies onnodig stijgen, en dat verzekerden onnodig hoge rekeningen moeten betalen. Veel behandelingen vallen immers onder het eigen risico."

Kankermedicijnen

De onderhandelingen over contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen verliepen dit jaar moeizaam, voornamelijk doordat ziekenhuizen gecompenseerd willen worden voor dure kankermedicijnen. Ze hadden gezamenlijk afgesproken dat de contracten voor 2016 vóór 19 november moesten zijn gesloten. Dat hebben de partijen niet gehaald, al hebben de meeste zorgverzekeraars inmiddels wel afspraken gemaakt met ziekenhuizen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top