ACTUEEL

Geen verplichte aanpassing voor gehandicapten

Het kabinet ziet niets in een PvdA-plan voor een algemene verplichting om alle openbare gebouwen en ruimten toegankelijk te maken voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Het idee is sympathiek, maar er kleven te veel bezwaren aan, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsman vindt dat er alleen aanpassingen moeten komen "op basis van daadwerkelijk door mensen ervaren problemen''. Hij gaat hiervoor concrete afspraken maken, zowel op landelijk niveau als met gemeenten. Het is onder meer een ingrijpende en kostbare aangelegenheid om oude gebouwen aan te passen, aldus Van Rijn.

PvdA'er Otwin van Dijk wil met zijn voorstel bereiken dat toegankelijkheid normaal wordt en ontoegankelijkheid de uitzondering. Alleen als een aanpassing zou leiden tot een "onevenredige belasting'' zou het niet hoeven. Volgens hem hoeft het niet om ingrijpende maatregelen te gaan, maar om bijvoorbeeld het verwijderen van drempels. Maar hiervoor is geen eenvoudige algemene regelgeving vast te stellen, aldus de staatssecretaris.

Van Dijk kwam in het najaar met zijn voorstel tijdens een debat over ratificering van het VN-gehandicaptenverdrag. Daarover wordt donderdag opnieuw in de Kamer gesproken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

14 januari 2016

'Het idee is sympathiek, maar er kleven te veel bezwaren aan', schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer: Met andere woorden; we hebben het geld er niet voor over. Het is al langer bekend; ouderen en gehandicapten worden als problematische bevolkingsgroep gezien door dit kabinet. Ook de reden dat Nederland als een van de weinige landen het VN verdrag met regels mbt de rechten van mensen met een handicap niet ondertekent.

Top